Dagpenge i udlandet

Hvem kan få dagpenge i udlandet?

Står du som ledig og får dagpenge, samt ønsker at gøre en ekstra indsats for at finde et job ved at søge i udlandet? Så har du i visse tilfælde mulighed for at kunne tage dagpengene med dig.

Før du tager til udlandet for at søge arbejde, så skal du sørge for at snakke med din a-kasse inden du rejser ud af Danmark. Dette er vigtigt for at du kan få vejledning om dine rettigheder vedrørende arbejdsløshedsforsikring i EU-/EØS-landene og Schweiz. Samt hvad dine muligheder er når du vender tilbage igen.

Det er ikke sikkert at alle a-kasser, tilbyder dagpenge til arbejdssøgende, som rejser til udlandet. Der kan findes en del a-kasser, som tilbyder dagpenge i op til 3 måneder til dem, som søger arbejde i et andet EØS-land – nogen tilbyder det kun i EU, mens andre tilbyder det i både EU- og EØS-lande, samt Schweiz. Det er et krav at du er arbejdsløs, hvis du ønsker at modtage dagpenge i udlandet.

Særlige krav og forhold

Der er nogle forskellige krav som gælder for alle, som ønsker at modtage dagpenge i udlandet og de er som følgende;

  • Du bor og opholder dig i Danmark indtil afrejsedatoen, samt at du er statsborger i et EØS-land eller Schweiz (Danmark er et EØS-land).
  • Du skal være medlem af en a-kasse.
  • Du skal have ret til dagpenge før du rejser.
  • Du har været tilmeldt det danske jobcenter som fuldtidsarbejdsløs i mindst fire uger før afrejsedato og så skal du have søgt et særligt dokument, ved navn PD U2 (skal godkendes af a-kassen) før du rejser. Tidligst 4 uger inden afrejsedatoen.

Når du tager til et andet EØS-land, Schweiz eller Færøerne for at søge arbejde, så skal du stå til rådighed for arbejdsmarkedet i det land, som du er rejst til, i den periode hvor du modtager danske dagpenge. Hvis du får arbejde, så har du ikke længere ret til penge – i den tid du er fuldtidsansat.

Se også: Lån penge trods dagpenge

Du kan maksimalt få dagpenge i udlandet i 3 måneder, så hvis du ikke finder arbejde, er det vigtigt du inden for de 3 måneder , er vendt tilbage til Danmark og har tilmeldt dig dit lokale jobcenter igen. Fristen for tilmelding til jobcenter findes i PD U2 dokumentet, som du har fået udstedt af din a-kassen.

Du kan læse mere om forholdene i udlandet og information om Eures på Jobnet.