Dagpengeret

Hvem har ret til dagpenge?

Først og fremmest skal du være medlem af en a-kasse og derudover være tilmeldt i et lokalt jobcenter. Ud over det, skal du have været registreret som arbejdssøgende i dit lokale jobcenter fra den første dag du blev ledig.

Du skal også have været medlem af en a-kasse i mindst et år. Er du fuldtidsforsikret skal du have været beskæftiget som lønmodtager i mindst 52 uger inden for de sidste 3 år. Som deltidsforsikret lønmodtager i mindst 34 inden for de sidste 3 år.

Har du udøvet selvstændig erhvervsvirksomhed, skal det have været i et væsentlig omfang i en tilsvarende periode. Du skal stå til rådighed over for arbejdsmarkedet, hvilket betyder du aktivt skal søge og kunne overtage arbejde. Du skal bekræfte jobsøgningen hver uge på jobnet.dk. Er disse krav opfyldt, så har du mulighed for at få dagpenge.

Dagpengesatser i 2020

Der gælder følgende dagpengesatser i 2020, der afhænger af om du er lønmodtager eller selvstændig, om det er fuldtids eller deltids osv.

Alle beløb er angivet pr. måned.

Dagpengeret som lønmodtagere

  • Fuldtid: 19.083 kr.
  • Deltid: 12.722 kr.

Satserne for lønmodtagere og efterløn på 100% er de samme.

  • Dimittend fuldtid med forsørgerpligt (82%): 15.648 kr.
  • Dimittend deltid med forsørgerpligt (82%): 10.432 kr.
  • Dimittend fuldtid uden forsørgerpligt (71,5%): 13.644 kr.
  • Dimittend deltid uden forsørgerpligt (71,5%): 9.096 kr.

Ungesats

  • For fuldtid udbetales der 9.542 kr.
  • For deltid udbetales der  6.361 kr.

G-dage

  • På en ’hel dag’ får du 881 pr. dag og på en ’halv dag’ får du 414 pr. dag.

 

Dagpenge i udlandet

Hvem kan få dagpenge i udlandet?

Står du som ledig og får dagpenge, samt ønsker at gøre en ekstra indsats for at finde et job ved at søge i udlandet? Så har du i visse tilfælde mulighed for at kunne tage dagpengene med dig.

Før du tager til udlandet for at søge arbejde, så skal du sørge for at snakke med din a-kasse inden du rejser ud af Danmark. Dette er vigtigt for at du kan få vejledning om dine rettigheder vedrørende arbejdsløshedsforsikring i EU-/EØS-landene og Schweiz. Samt hvad dine muligheder er når du vender tilbage igen.

Det er ikke sikkert at alle a-kasser, tilbyder dagpenge til arbejdssøgende, som rejser til udlandet. Der kan findes en del a-kasser, som tilbyder dagpenge i op til 3 måneder til dem, som søger arbejde i et andet EØS-land – nogen tilbyder det kun i EU, mens andre tilbyder det i både EU- og EØS-lande, samt Schweiz. Det er et krav at du er arbejdsløs, hvis du ønsker at modtage dagpenge i udlandet.

Særlige krav og forhold

Der er nogle forskellige krav som gælder for alle, som ønsker at modtage dagpenge i udlandet og de er som følgende;

  • Du bor og opholder dig i Danmark indtil afrejsedatoen, samt at du er statsborger i et EØS-land eller Schweiz (Danmark er et EØS-land).
  • Du skal være medlem af en a-kasse.
  • Du skal have ret til dagpenge før du rejser.
  • Du har været tilmeldt det danske jobcenter som fuldtidsarbejdsløs i mindst fire uger før afrejsedato og så skal du have søgt et særligt dokument, ved navn PD U2 (skal godkendes af a-kassen) før du rejser. Tidligst 4 uger inden afrejsedatoen.

Når du tager til et andet EØS-land, Schweiz eller Færøerne for at søge arbejde, så skal du stå til rådighed for arbejdsmarkedet i det land, som du er rejst til, i den periode hvor du modtager danske dagpenge. Hvis du får arbejde, så har du ikke længere ret til penge – i den tid du er fuldtidsansat.

Se også: Lån penge trods dagpenge

Du kan maksimalt få dagpenge i udlandet i 3 måneder, så hvis du ikke finder arbejde, er det vigtigt du inden for de 3 måneder , er vendt tilbage til Danmark og har tilmeldt dig dit lokale jobcenter igen. Fristen for tilmelding til jobcenter findes i PD U2 dokumentet, som du har fået udstedt af din a-kassen.

Du kan læse mere om forholdene i udlandet og information om Eures på Jobnet.

Sidst opdateret 5. november 2020